Väder Luleå

Logga In29/1 Ett hekto är ett hekto... PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Rickard   
2011-01-29 20:30

Jag och Björne tog oss ut vid 7 tiden på fredagsmorgonen för ett seriöst gäddpass. Vi hade båda tagit ledigt när vi sett väderrapporten för dagen.

Första stället vi for till bjöd på ordentligt med flödvatten och det hjälpte inte att min pulka gick mer under snön än ovanpå. Så när vi bestämt oss var "basecamp" skulle vara och börjat rigga ut spöna var jag helt knäckt. Till råga på allt så gav ryggen upp helt så Björn fick höra på mig gnälla som ett barn :) Det blev bara tre spön för min del innan krafterna tog slut och jag planterade mig i stolen. Björn tjurade på och riggade upp fem spön innan han också gav up.

Vad ska man ut på isen och göra när det är 30cm flödvatten?

Hur som helst, efter en dryg timme signalerade Björns elektroniska nappalarm hugg så han kutade fram och gjorde mothugg. Fina gungningar visade på en hyfsad fisk och efter några grymma rusningar kom den till slut upp i hålet. När vi såg huvudet så trodde vi båda att det var en 10-plussare men som det oftast går för Bumbibjörn i ismete så var kondisen värdelös. Efter vägning och avdrag för avkrokningsmattan fastställdes vikten till 9,2 kg.

 

Gädda 9,2kg 110cm

 

En helt okej gädda men för Björn blev det bara tangerat PB på ismete.

I och med att det var så mycket flödvatten hade vi placerat samtliga spön väldigt när varandra. Och efter att ha fångat denna gädda så blev det inge mer på detta ställe. Den gäddan hade nog ett ganska stort revir misstänker jag.

Men vi var inte helt nöjda med detta och efter ett par händelselösa timmar bestämde vi oss för att packa ihop och fara på ett annat ställe där det förhoppningsvis inte skulle vara så mycket flödvatten.

Sagt och gjort, packade vi ihop och hoppade i bilen.

Men turen skulle inte vara med oss i alla fall vad det gällde flödvattnet. Det var 30 cm på det här stället också men vi fann ett skoterspår som bar om man gick precis mitt i det. Det blev alltså efter detta skoterspår som vi sen borrade våra hål. Min rygg tillät bara tre borrningar innan den sa stopp och Björn satte ut fem denna gången också.

Sen satte vi oss och ljög som storfiskare har en tendens att göra :)

Efter cirka en timma var det ett av mina spön som plingade till. Björn pratade i telefon just då så han förstod inte vad jag höll på med när jag började kuta mot spöt. Precis när jag kommer fram till hålet löser vippan ut och det börjar spruta ut lina ur rullen, mest troligt hörde gäddan när jag kom fram till hålet och blev skrämd. Det kändes olustigt att göra mothugg när det rasar lina ur rullen men det gick bra och fisken fastnade. Den kändes inte stor till att börja med och följde ganska lätt med till hålet, men sen blev det stopp. Björn sa direkt när han såg gungningarna att det var en fin fisk. Den gjorde några korta rusningar innan den till slut kom upp mot hålet. Där fick jag trixa lite för att få huvudet att vrida sig upp i hålet. Och när vi till slut fick se fisken konstaterade Björn direkt att det var en 10-plussare.

En fin kondition och en längd på 117cm gjorde att vågen tyngdes ner till 11,9 kg efter avdrag för avkrokningsmatta.

 

Gädda 11,9kg 117cm


En riktig kanonfisk som jag helt klart tyckte jag var värd efter allt slit med ont i ryggen.
Eller hur Björn?

Helnöjd efter att ha bättrat på mitt PB så kan jag inte mer än förundras över att det ska vara så svårt att få en regg-gädda.
Men men... ett hekto är ett hekto :)

Share

 

Valid XHTML and CSS.