Väder Luleå

Logga In14/8 Fin Gös PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Björn   
2011-08-14 21:52

Det började som ett rent semesterfiske men nu på sistone har det blivit en obotlig sjuka som bara kan lindras med ännu mer fiske… Ingen som följer den här sidan har väl missat att vi i år gör en ”liten” satsning efter Gös.

 

Den här gången drog jag och vapendragaren David iväg för en heldags fiske.

Vi började med vertikalfiske på en helblank sjö. Vi hittade snabbt med hjälp av ekolodet både stim av betesfisk och under dessa en del jagande predatorer. David missade tidigt ett fint hugg men den lossnade i mothugget. Sen blev det dött… Vad vi än satte på för jigg så vägrade ”bågarna” på ekolodet röra sig.

Vi bestämde oss för att köra lite trolling efter både gös och gädda. Jag hann knappt kasta ut min första wobbler innan första gäddan var krokad, en lite parvel som krokades av utanför båten.

Nästa hugg kom på ett av mina spön som var riggat med en liten göswobbler och mycket riktigt så var det en liten gös på knappt kilot som hade bitit fast.

Sen fick vi några gäddor till innan det hugger på en Mieko Niva (förövrigt likadant bete som Tobbe fick sin gös på 7,68kg ifjol). Den kändes hyfsat tung så första tanken var gädda, men under fighten tyckte jag att den betedde sig underligt och det visade sig inte vara så konstigt när det var en riktigt fin gös som dök upp bakom båten. David gör inga misstag vid håvningen och där får den sen ligga och återhämta sig medans vi rensar undan i fören och gör klart för vägning.

 

Gös 4,80kg 76,5cm

 

Gösen visar sig väga 4,80kg vid en längd av 76,5cm och det är den hittills största vi har fångat under riktat gösfiske (tog ju en förra året på 6,98 när jag var ute och försökte fånga gädda).

Dom som är insatta i gösfisket här i norrbotten menar att det här ska vara en stor gös… men jag är inte längre säker på att så är fallet. Jag är långt ifrån någon expert på det här fisket och vi kan ha haft flyt, men vi har under de få pass vi varit ute på redan varit i kontakt med fler gösar i den kaliber som jag drog nu och jag vet att det finns fler där ute som börjat inrikta sig på större gös och lyckats, bl.a. en gös på 6,39kg som togs i juni.

Gösen är inte den lättaste fisken att överlista, den kan till och med vara riktigt tjurig. Lägg därtill det faktum att den inte finns på så många ställen här i norr så förstår man att det är svårare att få en röd tråd att följa. Men med ökad erfarenhet och förståelse för var, hur när man har störst chans att fånga dessa fiskar så skulle inte jag bli förvånad om det kommer att dyka upp både fler och större gösar än vad vi trott skulle vara möjligt. Det gäller bara våga tro på det man håller på med och våga rikta sitt fiske efter större fiskar med större beten…

Share

 

Valid XHTML and CSS.